Podsmażam polędwiczkę i duszę ją z pełnym smaku dodatkiem. Danie rozpływa się w ustach

Dodano:
Polędwiczka duszona z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych mięs. Szybko można ją zamienić w pyszne danie. Moja rodzina uwielbia jej duszoną wersję, zwłaszcza z aromatycznym dodatkiem. Całość świetnie smakuje podana z ryżem.

Po polędwiczkę wieprzową sięgam nieco rzadziej niż po pierś z kurczaka, bo jest droższa. Trzeba jednak przyznać, że to mięso warte jest swojej ceny. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się je przyrządzi. Tu warto zwrócić uwagę na pełne smaku dodatki i czas przyrządzania – nie może być zbyt długi. Dzięki temu potrawa wyjdzie miękka i dosłownie będzie się rozpływać w ustach.

Jak przygotować polędwiczkę wieprzową, by wyszła miękka?

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie lubi zbyt długiej obróbki kulinarnej. Łatwo bowiem wysycha i robi się twarde. Trzeba więc odpowiednio utrafić w czas i temperaturę. Dobrym sposobem jej przyrządzania jest obsmażenie i podduszenie lub dopieczenie. Po obsmażeniu mięso wystarczy dusić lub piec 15 minut na niedużym ogniu. W tym czasie zdąży zmięknąć, ale nie wyschnie, dzięki czemu będzie smaczne.

Jak zrobić polędwiczkę duszoną z pieczarkami?

By polędwiczka duszona z pieczarkami wyszła smaczna i soczysta, najpierw należy podsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, należy je zdjąć z patelni i obsmażyć na niej plastry polędwiczki. Potem składniki dusimy razem w sosie śmietanowym. Smaki mięsa i grzybów doskonale się w nim przenikają i całość wychodzi kremowa i pyszna.

Przepis: Polędwiczka duszona w sosie z pieczarkami

Polędwiczka duszona w sosie śmietanowym z pieczarkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 300 g pieczarek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś. Dodaj śmietankę, duś 10 minut.
  2. Podsmażanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, pokrój w plasterki. Zrumień na oleju.
  3. Duszenie polędwiczekDo gotującego się sosu włóż polędwiczki. Duś je na małym ogniu ok. 10 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekaną natką.

Co podać do polędwiczki duszonej z pieczarkami?

Polędwiczka duszona z pieczarkami moim zdaniem najlepiej smakuje podana z ryżem. Jednak można ją też zaserwować z gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Dobrze też będzie smakować w towarzystwie klusek śląskich. Dopełnieniem tego dania może być np. surówka z kapusty pekińskiej czy porcja zielonej sałaty z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...